uw geneesmiddel specialist denkt met u mee



Wat is medicatiebeoordeling?

Medicatiebeoordeling of medication review is het proces waarbij op individueel niveau gekeken wordt naar geneesmiddelengebruik. De veranderingen die in de loop van de tijd bij deze persoon zijn voorgevallen, het effect en bij-effect van een geneesmiddel maar ook de ontwikkelen binnen het geneesmiddelonderzoek, worden meegenomen in deze analyse. Bij dit proces spelen de patient, de voorschrijver(s) en de apotheker een belangrijke rol.
Het gesprek met de patient dient als basis voor overleg met de arts. Tijdens overleg van ApoMed met de arts zal beoordeeld worden of het zinvol is wijzigingen in de medicatie door te voeren. Deze worden besproken met de patient en na goedkeuring doorgevoerd en geëvalueerd.

Waarom
medicatiebeoordeling?

In 2006 zijn de resultaten van een groot onderzoek naar fouten of bijna- fouten met geneesmiddelen, uitgevoerd in 21 ziekenhuizen in Nederland bekend geworden. Dit zogenaamde
HARM onderzoek liet zien dat er 41000 opnames per jaar te maken hebben met geneesmiddelgebruik en dat 16000, bijna 50% daarvan, potentieel vermijdbaar was geweest.


Voor wie medicatiebeoordeling?

Met name mensen die ouder zijn dan 65 jaar, bepaalde geneesmiddelen als bloedverdunners en NSAID's (bepaalde soort pijnstillers) of een minder goede nierfunctie hebben, blijken een groter risico op problemen met geneesmiddelen te lopen, waardoor opname in het ziekenhuis (soms) noodzakelijk blijkt.
 
Extra medicatiebegeleiding is dan aan te bevelen.